نامه به سردبیر


معرفی یک گونه گیاه دارویی نادر: نامه به سردبیر

ابراهیم پیری, امیرعلی جعفرنژادگرو

مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن), دوره 4 شماره 1 (1402), 10 June 2023,
https://doi.org/10.22037/soren.v4i1.44452

کشف خواص دارویی گیاهان می­تواند در درمان بسیاری از بیماری­ها موثر واقع شود. از اثرات مثبت این گیاه دارویی کمیاب می­توان به درمان تب و لرز ناشی از واکسیناسیون کووید-19، افزایش ظرفیت ریوی، تسکین­دهنده دردهای ناشی از میگرن و سینوزیت ترمیم زخمهای ناشی از بریدگی اشاره کرد. با توجه به اهمیت موضوع در خصوص اثرات مثبت این گیاه، بررسی این موضوع از منظر علمی ضروری است. لذا به تمامی علاقه­ مندان پیشنهاد می­شود در این زمینه مطالعاتی انجام دهند.

مقاله مروری


دسموگلین­ها گروهی از کادهرین­ها می­باشند که در ساختار دسموزوم­ها مشارکت کرده و در ایجاد اتصالات بین سلولی موثرند. همچنین عملکرد آن­ها در مسیرهای سیگنالینگ سلولی نیز مشخص شده است. شواهد زیادی در حال حاضر اهمیت دسموگلین­ها و عملکرد آنها را در سرطان تایید می­کند. در سلول­های سرطانی بیان ژن و عملکرد دسموگلین­ها همانند بسیاری از پروتئین­های دیگر در راستای رشد و گسترش تومور دچار تغییرات غیرطبیعی می­شود. در پژوهش پیش رو، پس از بررسی ساختار و عملکرد طبیعی دسموگلین­ها، با مرور مقالات مرتبط به بررسی رابطه میان بیان ژن دسموگلین­ها و علایم بالینی می­پردازیم و برخی از مکانیسم­ها و تعاملات مولکولی که به­واسطه آن دسموگلین­ها بر رشد و گسترش تومور تاثیر می­گذارند را مورد بررسی قرار می­دهیم. در نهایت از یک دیدگاه کل­نگر سرطان دهان به عنوان یک نمونه مورد بررسی قرار داده می­شود و عملکرد و تاثیرات پروتئین­های دسموگلین در آن شرح داده می­شود.

اصیل/تحقیقاتی


بررسی تاثیر سمیت داروی دیاسرین به عنوان کاندیدای درمان آرتروز در سلولهای بنیادی مزانشیمی انسانی

علی هنرپرداز, مرتضی دلیری جوپاری , سجاد توکلی

مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن), دوره 4 شماره 1 (1402), 10 June 2023,
https://doi.org/10.22037/soren.v4i1.43602

سابقه و هدف: آرتروز یکی از شایعترین بیماریهای اسکلتی و یکی از عوامل حاد سلامت اجتماعی است. دیاسرین دارویی است که در درمان آرتروز مورد استفاده می­گردد و از طریق مهار اینترلوکینها باعث کاهش التهاب و در نتیجه کاهش درد در بیماران می­گردد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر سمیت داروی دیاسرین در سلولهای بنیادی مزانشیمی انسانی بود.

روش کار: سلولهای بنیادی مزانشیمی از بافت چربی انسانی استخراج شدند و بنیادی بودن آنها توسط روش فلوسایتومتری و محیط تمایزی تایید گردید. سپس تاثیر سمیت دیاسرین با غلظتهای مختلف (4-10، 5-10 و 6-10 مولار) در حلال DMSO بر روی این سلولها با تکنیک MTT بررسی شد.

یافته ­ها: سلولهاي بنیادی مزانشیمی از لحاظ مورفولوژي بصورت پهن، دوكي و چندوجهي مشاهده شدند. این سلولها مارکرهای سلولی بنیادی (CD44، CD73، CD90 و CD105) را بیان کردند و تمایز آنها به رده­های مزودرمی از قبیل استخوان و چربی تایید شد. دیاسرین با غلظت 5-10 مولار بالاترین غلظت غیرسمی برای سلولها بود و تفاوت معنی­ داری با کنترل نداشت (865/0=p).

نتیجه­ گیری: نتایج تحقیق نشان داد که دیاسرین در غلظت 5-10 مولار سمیتی برای سلولهای بنیادی مزانشیمی ندارد

سابقه و هدف: سبك­هاي رهبری نماد بيروني تفكرات، خواسته ­ها و شخصيت مديران است كه بصورت الگوي پايدار در صحنه عمل مورد مشاهده و امتحان همه افرادي كه با سازمان سروكار دارند قرار مي­گيرد. یکی از مولفه­ های پراهمیتی که سبک رهبری بر آن موثر واقع می­شود تعهد و وفاداری کارکنان سازمانی است. تعهد سازمانی، نگرشی درباره وفاداری کارکنان به سازمان و یک فرآیند مستمر است که به واسطه مشارکت افراد در تصمیمات سازمانی، توجه افراد به سازمان و موفقیت و رفاه سازمان تعیین می­گردد. هدف این مطالعه بررسي رابطه بين سبك رهبري مديران با تعهد سازماني در كاركنان و مدیران سازمان تربیت بدنی استان خراسان رضوی بود.

روش کار: پژوهش حاضر از حیث هدف، کاربردی و از نظر روش، پژوهشی توصیفی- همبستگی است. در این پژوهش از پرسشنامه­ های تعهد سازمانی آلن و ماير (1990) و سبک‌های رهبری باردنز و متزکاس (1969) استفاده شد. جامعه آماري تحقيق کلیه کارکنان سازمان تربیت بدنی خراسان رضوی مي­­باشد که به شیوه نمونه‌گیری تصادفی ساده (تعداد 380 نفر) انتخاب گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم­ افزار SPSS 23 صورت گرفت.

یافته ­ها: نتايج حاصل از تحليل رگرسيون نشان داد كه متغير سبك رهبري سرپرستان 9 درصد از واريانس متغير تعهد سازماني كاركنان را توجيه كرده و قادر به پيش­بيني تعهد سازماني در كاركنان بوده است.

نتیجه­ گیری: بين سبك رهبري سرپرستان و تعهد سازماني در كاركنان رابطه وجود دارد. مدیران می­توانند با یک برنامه ریزی اصولی و استفاده درست از روش مدیرتی خود بهترین بهره ­وری را داشته باشند. کارکنان نیز با داشتن وجدان کاری و نشان دادن تعهد خود به سازمان باید حس وظیفه ­شناسی خود را به سازمان نشان دهند

سابقه و هدف: امروزه سازمان­های ورزشی یکی از مهم­ترین سازمان­های کشور می­باشند و نقش دانش و اطلاعات و هوش و چابکی سازمانی در آن­ها اهمیت بالایی دارد. هدف از این مطالعه تعین ارتباط بین مدیریت دانش با هوش سازمانی با توجه به نقش تعدیلگر چابکی سازمانی در کارکنان ادارات کل ورزش و جوانان فارس بود.

روش کار: جامعه آماری این تحقیق تمامی کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان (تعداد 114 نفر) بود که از این تعداد به روش نمونه ­گیری کل­شمار 94 نفر با محقق همکاری کردند. جهت گردآوری داده ­ها از یک پرسشنامه مشخصات فردی و سه پرسشنامه استاندارد مدیریت دانش (لاوسون 2003) هوش سازمانی (البرخت 2003) و چابکی سازمانی (یوسف و همکاران 1999) استفاده گردید. به منظور توصیف داده ­ها از روش­های آمار توصیفی و برای تجزیه و تحلیل استنباطی داده ­ها از روش­های آماری آزمون کلموگروف -اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون در نرم ­افزارهای SPSS  و معادلات ساختاری استفاده شد.

یافته­ ها: یافته­ های این تحقیق نشان داد که بین مدیریت دانش با هوش سازمانی از طریق چابکی سازمانی در کارکنان اداره کل ورزش و جوانان فارس ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد.

نتیجه ­گیری: سازمان­هایی که در ابعاد و جنبه ­های مختلف به­ طور چشمگیر بر دانش و اطلاعات تاکید داشته باشند، دانش و اطلاعات به عنوان یک قدرت در اختیار آنها قرار می­گیرد و صاحب قدرت می­شوند. همچنین چابکی سازمانی قابلیت پیش­ بینی هوش سازمانی را دارد.

الف رابطه بین فرهنگ سازمانی با توانمندسازی اعضاء هیات علمی دانشکده تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران

مصطفی فلاحی, رامین امامی, سید مهدی حسینی

مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن), دوره 4 شماره 1 (1402), 10 June 2023,
https://doi.org/10.22037/soren.v4i1.44349

سابقه و هدف: توانمندسازی سرمایه های انسانی در محیط های علمی - آموزشی در سالهای اخیر مورد توجه تعداد زیادی از مدیران، صاحب نظران و علاقه مندان به تحقیق و موسسات آموزش قرارگرفته است هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین فرهنگ سازمانی با توانمندسازی اعضاء هیئت علمی دانشکده ­های تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران می­باشد.

روش کار: روش تحقیق توصیفی-همبستگی بوده است. جامعه آماری این تحقیق شامل 134 نفر اعضاء هیئت علمی دانشکده ­های تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران می­باشند. دو پرسشنامه فرهنگ سازمانی دنیسون (2000) و توانمندسازی میشرا (1992) میان آن­ها توزیع گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ­ها از دو روش آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده گردید.

یافته ­ها: نتایج نشان دادکه ابعاد فرهنگ سازمانی (رسالتی، درگیرشدن درکار، انطباق­ پذیری) بر توانمندسازی اعضاء هیئت علمی دانشکده ­های تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی تاثیر دارند و همچنین فرهنگ سازگاری تاثیری در توانمندسازی اساتید ندارد.

نتیجه ­گیری: تقریبا تمامی اعمال انسان تحت تأثیر فرهنگی است که بدان خو گرفته است و محیط فرهنگی جامعه، عمیق­ترین و بلندمدت­ترین تأثیر را بر رفتار اجتماعی اکثریت اعضای یک جامعه می­گذارد و این باید مدنظر مسئولین برنامه­ریز دانشگاه ­ها باشد.